Sodišče

Blog

Diakon - skrbnik župnije

diak.jpg
 

Prvič bo zakonski par skrbnik župnije brez duhovnika. Za to se je odločil riminski škof Francesco Lambiasi, da bi nadoknadil pomanjkanje duhovnikov, ki je prizadelo tudi njegovo škofijo. Po odhodu duhovnika Angela Rubacontija, ki se je upokojil, je škof Lambiasi imenoval diakona Davideja Carrolija in njegovo ženo Cinzio Bertuccioli za skrbnika župnije Sv. Biagia in Erasma v Misanu Monte. Za duhovniška opravila bosta odgovorna duhovnika Giuseppe Vaccari in Robert Zangheri, ki skrbita za povezane župnije Misano Adriatico, Misano Monte, Scacciano in Villaggio Argentina.

Podobno odločitev je leta 2018 v Rimu sprejel kardinal vikar Angelo De Donatis. Kardinal je namreč župnijo Sv. Stanislava v predelu Cinecittà zaupal v skrbništvo poročenemu diakonu Andrei Sartoriju. Ta se je z ženo Lauro in štirimi otroki preselil v župnišče. Kardinal je svojo odločitev pojasnil z besedami: »Župnija Sv. Stanislava živi posebno poklicanost, da postane diakonija in prostor za sprejemanje in spremljanje ubogih, ranjenih in osamljenih«.

Problem pomanjkanja duhovnikov že nekaj časa pesti Katoliško cerkev. O tem so podrobno razpravljali na škofovski sinodi o Amazoniji (2019). V sklepnem dokumentu sinode beremo: »Duhovniki so potrebni, a to ne izključuje, da stalni diakoni – ki bi jih moralo biti veliko več v Amazoniji –, redovnice in sami laiki ne bi sprejemali kot nekaj običajnega pomembnih odgovornosti za rast skupnosti in da ne bi s pomočjo ustreznega spremljanja dozorevali v opravljanju teh nalog« (tč. 92).

Papež Frančišek je v govoru Italijanski škofovski konferenci leta 2018 izpostavil to težavo: »Prva stvar, ki me skrbi, je kriza poklicev. Na kocki je naše očetovstvo! Koliko semenišč, cerkva in samostanov bo v naslednjih letih zaprtih zaradi pomanjkanja poklicev? Bog ve. Žalostno je videti, kako ta dežela, ki je bila dolga stoletja rodovitna in velikodušna v dajanju misijonarjev, redovnic in duhovnikov, polnih apostolske gorečnosti, skupaj s staro celino zahaja v poklicno sterilnost, ne da bi poiskala učinkovite rešitve. Verjamem, da jih išče, vendar jih ne moremo najti!« Papež je škofom predlagal izmenjavo duhovnikov iz ene škofije v drugo in rekel: »Mislim na nekatere škofije v Piemontu: tam je velika suša. Pri tem mislim na Apulijo, kjer jih je v izobilju. Preverite ali ste tega sposobni«.

Kanonist