Sodišče

Blog

Živa demokracija zahteva sodelovanje

4551637896_eae03b70f4_c.jpg
 

Z ekumenskim pozivom k izvolitvi nemškega Bundestaga (volitve bodo potekale 26. septembra 2021) sta predsednik Sveta Evangeličanske cerkve v Nemčiji, deželni škof dr. Heinrich Bedford-Strohm, in predsednik nemške škofovske konference, škof dr. Georg Bätzing, sodržavljane pozvala: »Kot krščanske Cerkve smo odgovorne za svojo demokratično skupnost. Državljane prosimo, da igrajo aktivno vlogo pri oblikovanju politične poti naše države. Živa demokracija zahteva sodelovanje in predanost ljudi. Prvi in ​​najpomembnejši korak je oblikovanje lastne odgovorne presoje in uveljavljanje volilne pravice” piše v pozivu.

Zaradi raznolikih izzivov zadnjih nekaj let škof Bedford-Strohm in škof Bätzing poudarjata, da je družba kot celota zdaj izzvana. Spominjajo se žrtev poplavne katastrofe in dolgoročnih posledic pandemije.

"Nevarnost življenja in zdravja, psihološki stres, zlasti otrok in mladostnikov, omejitve svobodnih pravic in družbenega sobivanja, ekonomska negotovost v času zapore, vprašanja enakopravnosti in človeškega dostojanstva, človekove svobode in tudi zahtev po solidarnosti in pravičnosti v družbi so bila postavljena na nov način."

Medsebojno spoštovanje, solidarnost in pravičnost krepijo družbo, zato sta predstavnika Cerkva dejala: »Vsi smo poklicani, da svoje znanje in spretnosti prispevamo v skupno dobro. Močni pomagajo šibkim; to ustvarja družbeno ravnovesje. ”Po krščanskem prepričanju je vsakega človeka edinstveno ustvaril Bog in obdaril z istim neodtujljivim dostojanstvom osebe. Zato je za nas pomembno družbeno sobivanje, v katerem se spoštujejo univerzalne in nedeljive človekove pravice vseh ljudi. To vključuje vprašanja socialne politike in politike trga dela, socialne države, oblikovanja digitalnosti in učinkovitega boja proti podnebnim spremembam ter politike o vprašanjih bega in azila, ki je usmerjena v dostojanstvo in potrebe ljudi.”

Cerkve izrecno pozivajo k premišljenemu, solidarnemu in pravičnemu združevanju, ki preprečuje polarizacijo družbe in hkrati krepi občutke kohezije in skupnosti. Dodajajo: “Populistični propagandi je treba jasno in nedvoumno nasprotovati. Treba je potegniti rdeče črte proti skrajnim idejam. Človekovo dostojanstvo ostaja najvišje merilo za delovanje v politiki in družbi v Evropi.”

Vir: Deutsche Bischofskonferenz

Kanonist