Sodišče

Blog

Diakonska služba za ženske

2441856648_132078ec4b_w.jpg
 

Papež Frančišek je 8. aprila 2020 ustanovil novo študijsko komisijo, ki bo preučevala možnost diakonske službe za ženske. Novo skupino sestavlja 12 članov in bo nadomestila prejšnjo študijsko komisijo, ki jo je papež ustanovil leta 2016. Papež Frančišek je ob koncu škofovske sinode o Amazoniji oktobra 2019 obljubil, da bo ustanovil novo komisijo za to vprašanje. Predsednik nove komisije bo kardinal Giuseppe Petrocchi, nadškof v L'Aquili v Italiji. Petrocchiju bo pomagal tajnik p. Denis Dupont-Fauville. Med ostalimi člani je pet žensk (Catherine Brown Tkacz, ukrajinsko-ameriška profesorica na univerzi Notre Dame; Caroline Farey, britanska teologinja na Papeški lateranski univerzi; Barbara Hallensleben, švicarska dogmatična teologinja in profesorica na Univerzi v Fribourgu v Švici; Rosalba Manes, italijanska posvečena devica in profesorica biblične teologije na Papeški univerzi Gregoriana in Anne-Marie Pelletier, francoska biblicistka, ki poučuje na Univerzi Paris-Nanterre), dva člana prihajata iz ZDA (Dominic Cerrato, diakon škofije Steubenville v Ohiu in James Keating, diakon nadškofije Omaha v Nebraski) in še trije duhovniki (p. Santiago del Cura Elena, profesor na Papeški univerzi Gregoriana; p. Manfred Hauke, profesor na teološki fakulteti Univerze v Luganu in p. Angelo Lameri, profesor na Papeški lateranski univerzi).

Komisija bo svoje delo začela 13. septembra letos. Na dnevnem redu bo možnost uvedbe diakonske službe za ženske. V novi komisiji nihče ne oporeka zgodovinskemu dejstvu, da so bile v zgodnji Cerkvi navzoče diakonise. Obstajajo pa hipoteze, da niso bile posvečene in so le pomagale pri krstu. Zato ima nova komisija nalogo, da preuči naravo diakonske službe, ki bi jo lahko opravljale ženske.

Nasprotniki svarijo, da bo diakonska služba za ženske uporabljena kot povod za žensko duhovništvo. Drugi mirijo, saj je zaslužni papež Benedikt XVI. leta 2009 z apostolskim pismom Omnium in mentem spremenil kanonsko pravo in okrepil razliko med posvečenim duhovnikom in diakonom (kan. 1008 in 1009 ZCP). Kljub temu nekateri v Rimu ostro nasprotujejo vsakršnemu odprtju diakonske službe za ženske. Zdi se, da temu najbolj nasprotuje Kongregacija za nauk vere.

Veliko se zato pričakuje od kardinala Giuseppeja Petrocchija, novega vodjo in Frančiškovega zaupnega svetovalca. S Petrocchijem bo kot tajnik sodeloval p. Denis Dupont-Fauville, ki je doslej vzgajal stalne diakone v pariški nadškofiji.

Ker je sklepni dokument sinode o Amazoniji pozval, da bi morale imeti »žene, ki dejansko igrajo središčno vlogo v amazonskih skupnostih, možnost prejemati vloge in celo cerkvene službe, ki ne zahtevajo svetega reda« (Ljubljena Amazonija, tč. 103) je papež Frančišek brž sprejel nekatere pomembne spremembe v cerkveni zakonodaji in ženam omogočil, da se lahko postavijo v službo lektorja (bralca), akolita (mašnega pomočnika) in katehistinje, pričakuje pa se, da bo tudi v prihodnje papež uvedel še kakšno novost. Diakonska služba za ženske je namreč v zadnjih letih zelo aktualna v Katoliški cerkvi.

Kanonist