Sodišče

Blog

Za večjo pravičnost

503047668_c02d987c7c_w.jpg
 

V torek, 1. junija 2021, je izšla apostolska konstitucija papeža Frančiška z naslovom Pascite gregem Dei (Pasite Božjo čredo), s katero je papež prenovil VI. knjigo Zakonika cerkvenega prava (ZCP). Po mesecu dni kanonske spremembe že razveseljujejo vso Cerkev.

Prenovljena VI. knjige ZCP je dobila nov naslov »Kazenske sankcije v Cerkvi«. Pri pripravi novih besedil je vodilno vlogo imel škof Juan Ignacio Arrieta Ochoa de Chinchetru, tajnik Papeškega sveta za zakonodajna besedila in dolgoletni profesor na papeški univerzi Santa Croce v Rimu. Pri prenovi zakonskih besedil so sodelovali tudi drugi ugledni pravni strokovnjaki iz vsega sveta. Celotno strokovno ekipo je vodila predvsem želja, da se pripravijo jasne norme, ki bodo zagotovile pravičnost, poboljšale storilca in preprečile pohujšanje, ki vedno nastane zaradi kaznivega dejanja.

Tako je prenovljena VI. knjiga ZCP odlično sredstvo, da se v celotni Cerkvi zagotovi pravičnost, red in disciplina, škofom pa se ponudi knjiga zakonov za pravično sojenje.

Ob natančnem branju prenovljene VI. knjige ZCP ugotavljamo, da je bilo od 89 kanonov, ki sestavljajo VI. knjigo, 63 kanonov spremenjenih (71 %), 9 kanonov je bilo dopolnjenih (10 %), 17 kanonov pa je ostalo popolnoma nespremenjenih (19 %).

Nekatere spremembe na področju kazenskega kanonskega prava, ki so nastale po letu 1983, so sedaj vključene v prenovljeno VI. knjigo ZCP. Našteta so nekatera nova kazniva dejanja, kot na primer poskus podelitve svetega reda ženskam, podeljevanje zakramentov tistim, ki jim je prepovedano zakramente sprejemati, snemanje svete spovedi, posvetitev evharističnih podob kruha in vina v svetoskrunske namene itd.

Poleg tega VI. knjiga ZCP prepoveduje podeljevanje zakramentov osebam, ki so izobčeni. Obenem naroča, da se lahko za nekatera kazniva dejanja izrečejo zadostilne kazni, kot so zapovedi, prepovedi, odvzemi, odslovitev iz kleriškega stanu ali celo kazenska premestitev v drugo službo.

Tem spremembam VI. knjiga ZCP dodaja še nekatere nove primere. Odslej je kazniva tudi prelomitev papeške tajnosti, opustitev obveznosti izvršitve kazenske sodbe ali odločbe, opustitev obveznosti naznanitve kaznivega dejanja pristojnim oblastem in vsaka nezakonita opustitev cerkvene službe s strani klerikov itd.

Za prenovljeno VI. knjigo ZCP so zlasti značilna kazniva dejanja na področju uprave s cerkvenim premoženjem, na primer odtujitev cerkvenega premoženja brez predpisanih posvetovanj ali hude napake oz. malomarnosti pri upravljanju cerkvenega premoženja. Storilcu kaznivega dejanja se ob potrditvi kaznivega dejanja prepove vsako upravljanje s cerkvenim premoženjem. Obenem pa je storilec dolžan s svojim lastnim premoženjem povrniti škodo, ki je nastala.

Posebno pozornost VI. knjiga ZCP namenja tudi kaznivim dejanjem zoper šesto Božjo zapoved. Tako se tudi ZCP s prenovljenimi kanoni uvršča med zaščitnike mladoletnih in ranljivih oseb. Gre za kazniva dejanja, ki jih je že Kongregacija za nauk vere po letu 2001 uvrstila na seznam hujših kaznivih dejanj in jih omenja tudi Apostolsko pismo Vi ste luč sveta (2019). Odslej so vsa tam našteta kazniva dejanja spolnih zlorab mladoletnih oseb uvrščena tudi v ZCP. Na ta način se v Cerkvi zopet obnavlja zaupanje, varnost in zaščita najmlajših.

Prenovljena VI. knjiga ZCP bo koristna tudi cerkvenim sodnikom, zlasti uslužbencem na cerkvenih sodiščih, ki so prva poklicana, da so na razpolago škofom, da jim pomagajo in jim svetujejo, ko se pojavi sum kaznivega dejanja oz. nastopi dilema, kako zagotoviti pravično sodbo. Gre za zanesljiva besedila, ki omogočajo, da se zagotovijo čim bolj pošteni sodni kazenski postopki. Doslej se je marsikatera težava reševala s pomočjo posebnih kazenskih norm, ki so jih po naročilu zadnjih papežev pripravile in izdale pristojne kongregacije (na primer Kongregacija za nauk vere). Odslej pa bodo nove norme v VI. knjige ZCP odpravile negotovosti in dvome, ki so se doslej pojavljale v posameznih primerih, ko za nekatera kazniva dejanja ni bilo pripravljenih jasnih norm in zato tudi ni bilo enotnega presojanja s strani škofov ali cerkvenih sodišč. Vsekakor bodo prenovljene kazenske norme VI. knjige ZCP pripomogle, da se pravočasno preprečijo kazniva dejanja in se tako vsa Cerkev izogne moralni in dejanski škodi, ki bi lahko nastala.

Kanonist