Sodišče

Blog

Centralna kostnica za žrtve povojnih pobojev

 
 

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je 02. 10. 2023 sprejela predstavnike organizacij, ki delujejo na področju sprave

Pogovora so se udeležili Vlasta Doležal Rus iz civilne iniciative Prebudimo Slovenijo, Romana Bider iz pobude Vseposvojitev, dr. Matija Ogrin iz društva Nova Slovenska zaveza in dr. Janez Juhant iz društva Združeni ob lipi sprave.

Predsednica republike je uvodoma izrazila zadovoljstvo, da so se predstavniki organizacij udeležili tega pogovora, katerega glavni temi sta bili sprava in napori za zagotovitev dostojnega pokopa žrtev povojnih pobojev.

Ob tem je predsednica Pirc Musar ponovila svoje stališče do povojnih pobojev, ki jih je označila za zločin, in opozorila na pomen spoštljive komunikacije pri naporih za dosego sprave na tem področju.

Dostojen pokop posmrtnih ostankov na pietetnem kraju je odgovornost vseh nas, je poudarila predsednica in sogovornikom zagotovila svojo podporo pri tem procesu. V zvezi s tem je predlagala, da se za neidentificirane žrtve povojnih pobojev uredi centralno kostnico in spomenik. Sogovorniki so se s predlogom strinjali.

Urad predsednice Republike Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA

Kanonist