Sodišče

Blog

Zaradi koščka kruha v zapor

Turško sodišče je asirskega meniha Seferja Bilecena obsodilo na dve leti in en mesec zapora zaradi »pomoči teroristični organizaciji«, poroča AINA. Obsodili so ga, ker je dal košček kruha dvema popotnikoma, ki sta prišla do njegovega samostana. Po besedah​​tožilca višjega kazenskega sodišča v Mardinu sta bila člana prepovedanega gibanja »Kurdska delavska stranka« (PKK), ki je v Turčiji prepovedana.

Menih Seferj Bilecena je bolj znan kot »Oče Aho«, ker je skrbnik starega sirskega pravoslavnega samostana Mor Yakup (Sv. Jakoba), ki je bil opuščen od leta 1915 in ga je oče Aho obnovil. Zaradi tega so ga 9. januarja 2020 zaprli, vendar je bil čez štiri dni izpuščen na pritisk javnega mnenja. Danes pa ga zopet krivijo, da je tudi on član prepovedane Kurdske stranke.

Duhovnika so aretirali na podlagi tajnega pričevanja nekdanjega člana PKK, ki naj bi ga prijavil turškim oblastem. Oče Ahò še vedno vztraja, da ni poznal ljudi, ki so ga prosili za hrano in da ni vedel, da so res člani PKK. Pomagal jim je zaradi krščanske dobrodelnost. Sodišče njegovega zagovora ni sprejelo in ga obsodilo na strogi zapor.

V Turčiji se širi nestrpnost do kristjanov. Pred kratkim so oblasti na internetu dale v prodajo stoletno staro armensko cerkev, ki velja za versko in kulturno dediščino. Gre za armensko cerkvi Sourp Asdvadzadzi. Pričakuje se, da jo bodo kmalu spremenili v mošejo kot sta bili Santa Sofija in Chore. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan na ta način zakriva gospodarsko krizo v Turčiji in ohranja svojo politično moč.

 
4288385589_bc91c73183_w.jpg

sss

Kanonist