Sodišče

Blog

Dileme »evharističnega gostoljubja« v Nemčiji

8136478085_85ba9c3121_w.jpg

Kljub nasprotovanju Vatikana se katoličani in evangeličani v Nemčiji pripravljajo na skupno praznovanje Gospodove večerje na ekumenski »dan cerkve« (Kirchentag), ki bo potekal od 13. do 16. maja 2021 v Frankfurtu. V sporočilu za javnost so organizatorji tretjega ekumenskega cerkvenega dne (Kirchentag) povedali, da nameravajo 15. maja povabiti k skupnemu obhajanju »Gospodove večerje« vse kristjane, katoličane in evangeličane. Organizatorji dogodka so vernikom obeh cerkva poslali sporočilo, da si je treba prizadevati za ekumensko zvezo v vsakdanjem življenju in vzajemnem obisku in gostoljubnosti obeh cerkva. Vsak vernik se bo lahko udeležil skupne »Gospodove večerje« po presoji svoje lastne vesti in na podlagi izjave o »skupnem pričevanju«, ki jo je jeseni 2020 sprejela mešana ekumenska skupina (ÖKT). »Vrata so odprta za vse« je ob pripravah na ekumenski dan cerkve (Kirchentag) dejal predsednik nemške škofovske konference škof Georg Bätzing iz Limburga.

Dogodek prebuja nelagodje v vatikanski Kongregaciji za nauk vere, ki je septembra lani odločno nasprotovala predlogu »skupne evharistične mize« med katoličani in evangeličani v Nemčiji. Kongregacija je v pismu škofu Bätzingu, na štirih straneh poudarila, da so med katoličani in evangeličani velike razlike pri razumevanju evharistije oz. Gospodove večerje.[1] »Doktrinarne razlike so še vedno tako pomembne, da trenutno izključujejo medsebojno sodelovanje pri Gospodovi večerji in evharistiji,« piše v besedilu. Zato ni mogoče, da bi se verniki sami v vesti odločali ali bodo pristopili k skupni evharistični mizi ali ne. Kongregacija za nauk vere je zato katoliški Cerkvi v Nemčiji odločno odsvetovala »comunicatio in sacris« z evangeličani. Tudi kardinal Kurt Koch, prefekt Papeškega sveta za spodbujanje krščanske edinosti, je izrazil resne pomisleke glede predloga o skupni »Gospodovi večerji«.

Kljub temu je škof Bätzing duhovnikom svoje škofije, ki vključuje tudi mesto Frankfurt, napisal pismo in jih povabil, naj sodelujejo pri načrtovanju skupne »Gospodove večerje« za katoličane in evangeličane. Vernike naj povabijo, da sodelujejo pri tem dogodku po svoji vesti. V pismu je duhovnikom pojasnil, da to kljub temu ne pomeni odprtosti za splošno sprejemanje evharistije ali za nove oblike evharističnega praznovanja.


Kanonist