Kanonist

View Original

Samostan postal mošeja

Samostan Kristusa Odrešenika v Chori

Svoboda vere ali prepričanja ima pomembno vlogo v boju proti vsem oblikam nestrpnosti in diskriminacije na podlagi vere ali prepričanja. Zato je obžalovanja vredno naslednje dejanje turškega predsednika, ki velja za žalitev kulturne dediščine človeštva.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je muzej Kariye Cami, znan tudi kot samostan Kristusa Odrešenika v Chori, spremenil v mošejo. Njegovo odločitev so 21. avgusta 2020 objavili v uradnem listu. Erdoganova odredba temelji na odločitvi, ki jo je sprejel državni svet novembra lani (2019), da je uporaba stavbe kot muzeja v nasprotju z zakoni države. Muzej Kariye Cami se nahaja v okrožju Fatih, v zahodni četrti Istanbula, imenovani Edirnekapı. S to odločitvijo muzej prehaja v pristojnost Direktorata za verske zadeve (Diyanet), ki bo samostan dokončno preoblikoval v mošejo.

Samostan Kristusa Odrešenika v Chori je bil zgrajen leta 534, v času Bizanca. Notranje stene, stebri in kupole so v celoti prekriti z mozaiki in freskami Kristusa, Device Marije, angelov in svetnikov in so nastali v 11. stoletju. Samostan Chora je eden najlepših primerov bizantinske umetnosti v smislu mozaikov in fresk, »znamenitost svetovne kulturne dediščine«, kot jo je imenoval turški zgodovinar Llber Ortalyi. Del fresk in mozaikov so leta 1511 prekrili z ometom, potem, ko so samostan spremenili v mošejo. Freske in mozaike so ponovno odkrili leta 1958 s pomočjo nekaterih turških učenjakov. Od leta 1945 je bil samostan po odločitvi Sveta ministrov Republike Turčije muzej in kulturna dediščina človeštva.