Sodišče

Blog

Nuncij v Mariboru: Iščite Boga

Nuncij Speich z nadškofom Cviklom v Mariboru (foto: Feliks Kolar)

 

Nagovor Nj. ekscelence apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji mons. Jean-Marie Speicha ob sklepu krizmene svete maše v mariborski stolnici, 30. 5. 2020

Dragi bratje v škofovstvu, duhovniki in diakoni,

zelo sem počaščen in vesel, da sem smel danes somaševati z vami. O tej slovesnosti sem obvestil neposredno svetega očeta, ki se je te pobude zelo razveselil. Prosil me je, da se škofom cerkvene pokrajine, torej iz Maribora, Celja in Murske Sobote, zahvalim za to pobudo, ki ni le bratska, ampak tudi potrebna. Posebej pozdravljam in se zahvalim nadškofu metropolitu Alojziju Cviklu, da me je povabil. Povabil me je v soglasju s škofi iz cerkvene pokrajine, saj sta v njej navzoča dialog in skupnost. Sveti oče je tega zelo vesel. Sam osebno sem vesel, da sem med vami, saj je to šele druga sveta maša v enem letu, ko v Sloveniji somašujem. Zgleda, da se na nuncija močno pozablja. Poudarjam, da je bilo prvič v vaši cerkveni pokrajini, v Murski Soboti. To pomeni, da je mariborska metropolija daleč pred ljubljansko. Za to se zahvaljujem Gospodu in naslednikom apostolov, ki so tukaj navzoči.

Kdorkoli, dragi bratje, ki bi videl našo slovesnost in naš zbor ta dopoldan, bi imel vtis, da gre za Cerkev, ki je izključno moška in kleriška. Bogu hvala, da se v ponedeljek vračamo v čas med letom. Kot je želja svetega očeta, na binkoštni ponedeljek obhajamo praznik Marije, matere Cerkve. Zelo smo veseli, da Cerkev ne sestoji samo iz moških in klerikov.

Zahvalim se upokojenemu nadškofu Krambergerju, ki nas je v svoji homiliji spomnil na izvor in bistvo duhovništva. Mladi bogoslovec mi jo je dobro prevedel. Hvala. Lahko bi vnesel herezije ali negotovosti.

Prav zares je naš poklic vzvišen, lep, začetke ima v Bogu samem, v intimnem odnosu z Bogom. Vsak od nas je poklican, da bi služil. Seveda nekateri močno naglašajo zakramentalno služenje, kakor da bi nas Bog potreboval. Ampak Bog je želel našo pomoč. Njemu velikokrat bolje služijo njegovi angeli in svetniki, kot pa mi sami. Naše služenje je namenjeno božjemu ljudstvu. Kjer so škofje, duhovniki in diakoni, so samo zato, da služijo božjemu ljudstvu. Zato je ta današnja slovesnost tako lepa. Na nek način se zahvaljujemo Bogu, da je letos dopustil, da se obhaja ob koncu velikonočnega časa, saj nam omogoča, da se globoko soočimo s časom med letom. Vsi smo škofje, duhovniki in diakoni časa med letom. Naše vzvišeno poslanstvo je prinašati Jezusa v čas med letom. Nismo nad laiki, smo le služabniki, poklicani, da vodimo in uvedemo vernike laike… Tudi sami smo verniki v svetosti in prijateljstvu z Bogom. Smo torej služabniki, da skupaj z božjim ljudstvom vstopimo v prijateljstvo z Bogom.

Prav tako sem konec koncev zadovoljen s časom pandemije, saj nas ponovno usmerja k bistvenemu. Vem, da so vaši škofje v sodelovanju z vami začeli razmišljati o prihodnosti, ki pa je že tukaj. Vsi pravijo, da bo prišlo do časa po pandemiji, a nihče ne pove, da je ta čas že tukaj. Gre torej zato, da ponovno preberemo sporočilo, božji evangelij, v luči današnjega časa za dobro božjega ljudstva in njegove svetosti. Ne gre za vprašanje kvantitete, ampak kvalitete. Presveta Trojica ni kvantiteta, ampak je kvaliteta. Kar moramo ponotranjiti je božji danes za božji jutri.      

Dobro. Dovolj, saj sem že preveč govoril, sicer bo vaš škof ljubosumen in bo rekel: »Nuncija ne bom več povabil. Govori bolj dolgo kot jaz.« Moja navzočnost vam zagotavlja bližino svetega očeta, njegovo zanimanje za vsakega izmed vas. Dejal mi je: »Reči celjskim duhovnikom, naj bodo potrpežljivi, saj bolj dolgo kot je dete v telesu matere, lepše bo.«

Seveda vem, da bodo te besede v petih minutah preko whatsappa, facebooka, twitterja prišle vse do Kopra. To je mogoče.

Dragi bratje v Jezusu Kristusu, pojdimo dalje v preprostosti. Iščimo Boga. Quaerere Deum.  Quaerere Deum. Quaerere Deum. Ne razumete latinsko. To pomeni: Iščite Boga. Iščite Boga. Ponovim še tretjič: Iščite Boga. Vse drugo mine. Hvala.

Transkripcija zvočnega zapisa: Kanonist

Posnetek celotne krizmene svete maše v Mariboru

Kanonist