Sodišče

Blog

Še en dekret glede velikonočnih praznovanj

(foto: Stolna župnija Maribor)

 

Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov je po tem, ko je 19. marca 2020 izdala dekret v povezavi z obhajanjem velikega tedna v času Covid-19, danes, 25. marca 2020, izdala nov dekret, s katerim je svoje napotke posodobila. Prevod dekreta objavljamo v celoti.

KONGREGACIJA ZA BOGOSLUŽJE
IN DISCIPLINO ZAKRAMENTOV

Štev. prot. 154/20

DEKRET
V času Covid-19 (II)

Glede na hitro razvijajoče se razmere v povezavi s pandemijo Covid-19 in upoštevaje prejete opažanja škofovskih konferenc, kongregacija sedaj objavlja posodobljene splošne napotke in predloge glede na tiste, ki so jih škofje že prejeli z dekretom z dne 19. marca 2020.

Ker datuma velike noči ni mogoče prestaviti, obhajajo škofje in duhovniki v državah, ki jih je prizadela bolezen in kjer obstajajo omejitve glede zbiranja in gibanja oseb, obrede velikega tedna brez navzočnosti ljudi in na primernem kraju, brez somaševanja in z opustitvijo pozdrava miru.

Vernike se obvesti o uri pričetka bogoslužja, da bi se mu ti mogli z molitvijo pridružiti na svojih domovih. Lahko so jim v pomoč televizijski in spletni neposredni prenosi (ne posnetki). V vsakem primeru je pomembno posvetiti ustrezen čas molitvi, posebej še Liturgia Horarum.

Škofovske konference in posamezne škofije bodo ponudile gradivo, ki bo v pomoč za družinsko in osebno molitev.

1 – Cvetna nedelja. Spomin Gospodovega slovesnega vhoda v Jeruzalem se obhaja znotraj bogoslužnega prostora; v stolnicah se uporabi druga oblika, kot jo predvideva Rimski misal; v župnijskih cerkvah in drugod pa tretja oblika.

2 – Krizmena maša. Glede na ocenjene konkretne primere po posameznih državah lahko dajo škofovske konference napotke o njeni možni prestavitvi na kasneje.

3 – Veliki četrtek. Umivanje nog, ki je že zdaj dano na izbiro, se opusti. Ob koncu maše Gospodove zadnje večerje se opusti procesija z Najsvetejšim, ki se hrani v tabernaklju. Ta dan se duhovnikom izjemoma podeli pravica, da na primernem kraju obhajajo mašo brez navzočnosti ljudstva.

4 – Veliki petek. V slovesnih prošnjah škofje poskrbijo za to, da se posebno pozornost nameni tistim, ki se čutijo izgubljene ter bolnim in rajnim (prim. Missale Romanum). Čaščenje križa s poljubom opravi samo voditelj.

5 – Velikonočna vigilija. Obhaja se samo v stolnicah in župnijskih cerkvah. Pri Krstnem bogoslužju se ohrani samo obnovitev krstnih obljub (prim. Missale Romanum). Temu sledi »Evharistično bogoslužje«. 

Semenišča, duhovniški domovi, samostani in redovne skupnosti se ravnajo po napotkih tega dekreta.

Ljudske pobožnosti in procesije, ki bogatijo dneve velikega tedna in velikonočnega tridnevja, se lahko po sodbi krajevnega škofa prestavijo na druge primerne dni, npr. na 14. in 15. september.

De mandato Summi Pontificis pro hoc tantum anno 2020.

Na sedežu Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov, 25. marca 2020, na praznik Gospodovega oznanjenja

kardinal Robert Sarah, prefekt

+ Arthur Roche, nadškof - tajnik

Glej tudi prvi dekret kongregacije V času Covid-19 z dne 19. marec 2020

Kanonist